VALOKUVAAMASSA KUHMON LENTUANKOSKELLA

Kuhmon Lentuankoski on keväisin ja alkukesästä korkean veden aikaan komeaa katsottavaa ja kuunneltavaa. Se on tunnettu kalastus- ja koskenlaskupaikka sekä paikallinen nähtävyys.

Lentuankoskella.

Lentuankoski on kalastajien suosiossa, sillä taimen tai harjus ovat tyypillinen saalis. Kalakantaa ylläpidetään säännöllisillä istutuksilla ja myös kalojen kutumahdollisuuksia on parannettu. Koski koostuu kahdesta osasta: Isosta ja Pienestä Lentuankoskesta ja niiden välissä on leveä Välisuvanto. Ison Lentuankosken yläpäässä on parkkialue, josta pääsee puista kävelysiltaa pitkin vaikka pyörätuolilla kosken niskalle saakka, josta puinen möljä jatkuu kosken vieressä aina Välisuvannolle asti. Polku kiertää välisuvannon rantaa ja jatkuu Pienen Lentuankosken alapäähän ja Lentuankosken leirintäalueelle asti.

Koivikkoa.
Lentuankosken kuohuntaa.

Me lähestyimme koskea kuitenkin vastarannan suunnalta lännestä. Siellä on soratien päässä parkkialue, johon auton voi jättää ja kävellä reilu puoli kilometriä koskelle. Kosken kohinan ja kuohunan kuuli jo hyvissä ajoin, kun kykin mättäällä kuvailemassa mustikan varpuja. Ne ovat vain jotenkin niin valokuvauksellisia! Mies kantoi typyä ja jutteli setänsä kanssa, joka lähti meidän mukaan katsastamaan vedenkorkeuden. Niinpä sain kuvailla rauhassa eikä mies ollut valittamassa minulle että ”ala tulla sieltä”.

Mustikan varpuja.

Ennen koskea on ratakiskot ja vaunu, jota voi käyttää veneiden liikutteluun kosken ohi. Typy tutkaili ratavaunua innoissaan ja minäkin räpsin siitä kuvia. Kosken ympäristö kuuluu luonnonsuojelualueeseen ja siellä olikin luonnontilaisen näköistä, kuten kaatuneita puita, joiden kaarnalla puput olivat talvella herkutelleet.

Ratakiskot ja vaunu.

Kosken yläpäässä on heinikkoinen alue, jossa kasvaa koivuja ja matalaa aluskasvillisuutta. Yritin siinä mallailla koivun runkoja kuvan taustalle, mutta en saanut kuvista aivan sellaisia kuin olisin halunnut. Kävelimme alavirtaan ja yritin löytää kohtaa, jossa olisin saanut kosken kuohunnasta hyviä kuvia, mutta se osoittautui yllättävän vaikeaksi. Pajukko rehotti pitkälle veden ylle niin kurkottelin ja roikotin kameraa kädessä mahdollisimman kaukana ja yritin olla tiputtamatta sitä pauhaavan veden joukkoon.

Koivikko.
Lentuankoski.

Alajuoksulla päin kosken kuvailu ei ollut yhtään hedelmällisempää niin päädyin sitten räpsimään kuvia mm. käävistä ja suuresta muurahaiskeosta. Olisin myös halunnut ehdottaa miehelle, että olisin halannut muurahaiskeon viereistä isoa puuta ja hän olisi ottanut siitä kuvan, mutta hän ehti livistää paikalta. Harjoittelin myös laajakulmalla kuvaamista metsässä. Näin mielessäni kuvan, jossa etualalla olisi kauniita yksityiskohtia ja taustalla sitten sumentuneena hienoja puiden runkoja. No, kuvan etuala ei vain ruvennut asettumaan sellaiseksi kuin olisin halunnut, niin pitää jatkaa harjoittelua.

Aluskasvillisuus.
Suuri muurahaiskeko.
Kaatunut puunrunko.

Vaikka valokuvat eivät olleet sellaisia kuin toivoin ja dronekin jäi matkasta voimakkaan tuulen vuoksi, niin oli kiva käydä ulkoilemassa Lentuankoskella ja ihailla sen kuohuja. Mieleen onkin piirtynyt paljon hienompia kuvia kuin kameran linssille. Kosken kuohunnalla oli myös hyvin unettava vaikutus, sillä typy nukahti päiväunille pari tuntia etuajassa isänsä syliin ja nukkua hojotti sitten autossa, kun palailtiin mökille.

Kannattaa ehdottomasti käydä katsastamassa Lentuankoski, jos olet käymässä Kuhmossa. Varsinkin itärannan Ison Lentuankosken alkupään puinen kävelysilta, jossa on kaiteet, soveltuu lapsiperheen ulkoiluhetkeen. Parkkialueen vieressä on päiväkäyttöön tarkoitettu vuokrattava kota ja Välisuvannolla on laavu makkaranpaistoon ja eväshetkeen.

Mukavia ulkoiluhetkiä kaikille!

– Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: