TOUKOKUUN TAIVASTELUT

Lumi alkaa olla vähissä ja pihat sen verran kuivuneita, että siellä on päässyt rapsuttelemaan haravan kanssa, ja kukkapenkeissä ensimmäiset krookukset puskevat esiin. Lunta on enää suurimmissa penkoissa mutta saa nähdä kuinka kauan menee, että ne sulaa pois. Tällä menolla ehkä juhannukseen mennessä…

Kevät on vuoden puuhakkainta aikaa ja nyt pitkien valoisien iltojen myötä huomaa touhuilevansa ulkona vaikka pitäisi olla jo sisällä laittamassa iltapalaa lapsille. Lumen alta paljastuneet kukkapenkit ja pihamaa ovat vain loputonta puuhamaata.

Keltaisia krookuksia.

Näin toukokuussa on aina hieman haikea olo, kun talvi on ohi ja menee monta kuukautta ennen kuin näkee taas tähtiä. Niiden osalta saa odottaa elokuun pehmeitä pimeneviä iltoja. Nyt kesää kohti mentäessä katseen saakin kääntää maahan ja etsiä sieltä ensimmäisiä kasvien versoja, jotka puskevat esiin, ja yrittää bongata vikkeliä pikkulintuja, jotka pomppivat puissa.

Tähtitaivas lyhyesti

Eteläisessä suomessa voi vielä alkukuusta tarkkailla tähtien liikkeitä mutta loppukuusta sielläkin enää kirkkaimmat tähdet säihkyvät taivaalla. Mars näkyy yhä yötaivaalla luoteessa. Eta-akvaridien meteoriparvi pyyhkäisee taivaalla, mutta koska on jo niin valoisaa, esitys jää kovin vaatimattomaksi.

Keväinen tähtitaivas.

Kuu

Vähenevä kuu näkyy alkukuusta matalalla etelässä aamutaivaalla. Täysikuu on loppukuusta 26. päivä. Uusikuu on 11. päivä ja sitä ennen kapea vähenevän kuunsirppi näkyy aamutaivaalla idässä.

Lähes täysikuu.

Aurinko

Kainuun korkeudella päivän pituus on alkukuusta melkein 17 tuntia ja loppukuusta reilu 20 tuntia. Yöttömät yöt saapuvat ja aurinko nousee Utsjoella horisontin yläpuolelle 16.5. ja paistaa siellä yhtäjaksoisesti seuraavat kaksi kuukautta. Seuraavan kerran aurinko laskee 28.7 Utsjoen horisonttiin. Etelässä viimeinen pimeä yö on 11.5., jonka jälkeen seuraava on vasta elokuun alussa (pimeys määritellään niin, että aurinko painuu yöllä yli 12 astetta horisontin alapuolelle.)

Keväinen auringonnousu.

Ilmakehä

Toukokuussa kannattaa tuijotella taivaalle ja bongailla haloilmiöitä! Niitä näkyy runsaasti huhti-toukokuussa, joten nyt on mahdollisuus nähdä vuoden komeimmat haloesitykset, joiden joukossa voi esiintyä harvinaisuuksiakin.

Haloilmiö.

Siitepölykehiä näkyy eniten juurikin toukokuussa, kun puut kukkivat, joten nyt on otollinen hetki bongailla niitä. Huhtikuussa oli lämpimiä kausia mutta nyt loppukuusta on ollut hyytävän kylmää: öisin on pakkasta, päivälläkin koleaa ja on satanut lunta. Siitä huolimatta leppä on aloittanut kukintansa ja etelässä myös koivu kukkii jo, joten sopivissa oloissa siitepölykehiä voisi havaita.

Valaisevat yöpilven palaavat bongauslistalle ja niitä alkaa näkyä toukokuussa eteläisessä Suomessa, erityisesti kuun loppupuolella. Ne näkyvät pohjoisen suunnalla matalalla vaaleina hahtuvaisina pilvinä puolen yön paikkeilla. Valaisevien yöpilvien näytelmä on meidän jokavuotisella bongauslistalla, ja jospa tänä kesänä jaksaisi joku yö valvoa niin myöhään, että ne ehtisivät ilmestyä taivaalle.

Kangastuksia voi nähdä lämpiminä päivinä suurten vesien yllä, kun kylmän veden ja lämpimän ilman muodostama erilämpöisten ilmamassojen rajapinta muuttaa ilman taitekerrointa ja heijastaa valonsäteitä eri tavalla. Kaukana näkyvä kohde voi näyttää ”leijuvan” ilmassa tai se voi näyttää venyneeltä.

Kauniit sateenkaaret keväisten saderintamien jälkeen ovat kesäinen ihastelun aihe. Pääsateenkaaren lisäksi voi nähdä sivusateenkaaren sekä moninkertaisia interferenssikaaria.

Lintubongaus

Lintujen kevätmuutto jatkuu edelleen. Joutsenia ja hanhiparvia lentelee säännöllisesti ja kuovit ja töyhtöhyypät ovat saapuneet pelloille. Sannan pihapulu on saapunut ja myös joka vuotinen mustarastas on pomppinut pihapiirissä, mutta kummallisesti se ei ole laulanut kuusen latvassa aamuöisin. Onkohan sillä reviiri hukassa?

Metsästä kuuluu peippojen ja rastaiden sekä punarinnan laulua. Monet rastaat tulevat nurmikolle pomppimaan ja kaiveleman matoja heti aamutuimaan ja niiden puuhia on mukava seurata myös perheen pienimmäisten kanssa. Seuraavaksi voikin odotella västäräkkien ja pääskyjen saapumista. Kamera kannattaa pitää valmiudessa! Birdlifen-sivuston Tiira-lintutietopalvelusta voit seurata mitä muuttolintuja kotiseudullasi on jo havaittu.

Västäräkki keväällä.

Kevään merkkejä

Näin toukokuussa luonto herää henkiin vauhdilla. Pihamaat vihertyvät ja pienet kasvit puskevat esiin. Etelässä voi jo nauttia kukkaloistosta mutta täällä pohjoisemmassa lähinnä leskenlehdet ovat ilmestyneet pelloille ja ojanvarsille.

Kevään ensimmäiset leskenlehdet.

Kempeleessä jäniksiä näyttää olevan tänä vuonna paljon ja niitä on näkynyt lähes joka aamu laiduntamassa naapurin nurmikolla. Olikin hauska, kun eräs aamu typy huusi äitille ”katso, pikkukoira” joka paljastui paikoillaan kyyhöttäväksi pupuksi. Sitä sitten seurattiinkin antaumuksella. Puput vaihtavat nyt kesäturkkia ja ovat pilkullisia kuin dalmantialaiset, joten hyvin helppo niitä on erehtyä pitämään koirana.

Jänis pellolla.

Koivunsilmujen avautuminen ja raikas vihertyminen kuuluvat toukokuuhun, se kuinka luonto näyttää kauniin vaaleanvihreältä ja heleältä. Ensimmäiset sateet ja virkistävä lehtien tuoksu, joka sateen jälkeen leijuu ilmassa, on joka vuosi yhtä sykähdyttävää. Kaikki on vielä aluillaan, kesä on edessä ja saa jännittää miten sateinen siitä tulee tai saadaanko nauttia hellejaksoista. Tässä loppukeväässä on jotain sellaista jännittävää, riemastuttavaa, tuntuu aivan siltä kuin kaikki alkaisi taas alusta.

Linnunlaulun railakasta toukokuuta kaikille! 

– Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: